Pórková polévka
Ingredience
- 2 větší pórky (světlá část)
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 kapka olivového oleje (nebo jen voda, pokud chceme úplně bez tuku)
- 1 litr zeleninového vývaru (nebo voda + bylinky)
- sůl, pepř, muškátový oříšek dle chuti
- pár růžiček květáku nebo cukety (pro přirozené zahuštění, dle chuti)
Množství: porce
Jenotky:
Postup přípravy receptu
- Pórek očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Cibuli nasekáme nadrobno, česnek také. Květák/cuketu, (pokud použijeme), nakrájíme na menší kousky.
- Na kapce oleje (nebo trošce vody) osmahneme cibuli, poté přidáme česnek a pórek. Restujeme asi 5 minut, až pórek změkne a zesládne.
- Přidáme květák nebo cuketu (pro krémovitost), zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Vaříme cca 15 minut.
- Polévku rozmixujeme dohladka. Pokud chceme řídkou polévku, přidáme ještě trochu vývaru nebo vody.
- Servírujeme posypané bylinkami nebo s pár semínky navrchu (slunečnicová, dýňová). Skvělá je i s pár kapkami citronové šťávy.
- Tip: Chceme-li ještě vyšší obsah bílkovin, můžeme do mixování přidat lžičku bílého tofu nebo trošku odtučněného jogurtu.