R E K L A M A
PEČUJTE O ZDRAVÍ

Dovolená při Dukanově dietě

Jak držet Dukanovu dietu na dovolené? Ze své zkušenosti vím, že to není právě nejjednodušší.
Nejlepší je vybírat si dovolenou bez jídla, kdy si jídlo vaříte buď sami, (což pro hodně lidí není dovolená, protože si chtějí odpočinout), nebo budete chodit na jídlo do restaurace, kde si určitě něco vyberete. Nejhorší pro dietu je plná penze, kdy musíte jíst, co vám předloží. Ještě možná tak v all inclusive, kdy je to formou bufetů, se dá něco vybrat.
Nejlepší je na dobu dovolené najet na třetí konsolidační fázi, protože ta povoluje více potravin a nepřiberete při ní. Navíc si na dovolené můžete dopřát při této fázi aspoň trošku ovoce. Po dovolené se pak vrátíte zpět do druhé fáze. Nebo si můžete dát pár dnů čistě bílkovinných, kdyby náhodou vaše váha vylezla trochu nahoru.

My jsme se snažili, abychom přizpůsobili každou naši dovolenou mé dietě.
Nejvíc se mi líbil systém, kdy jsme si snídaně připravovali sami, přes den si koupili něco menšího a pak šli na večeři do restaurace. Jak si vybírat v restauraci jsem vám radila v článku Dukanova dieta v restauraci. K snídani jsem si napekla svůj otrubový chléb, který však v teple příliš dlouho nevydrží, tak je nutné ho po vychladnutí uchovávat v lednici. Tam, kde jsem věděla, že nebude trouba, jsem si chleba napekla do zásoby, zavakuovala a na místě ho hned šupla do lednice. Ale stejně mi nevydržel celý pobyt a zkazil se. Což pro mě byla rána! Jsem zvyklá snídat pečivo a v přímořských státech mají většinou jen bílou veku a žádné celozrnné pečivo. Tak aspoň, že si vozím i nutné ovesné otruby s sebou a nespoléhám se jen na upečený chleba.

V některých zemích není vůbec problém si nakoupit potraviny vhodné pro Dukanovu dietu, ale jinde je to vážně horor, protože tam není žádný výběr šunky ani jiných masných výrobků. Tak je nejlepší mít s sebou nějakou zavakuovanou šunku nebo raději i nějaké vhodné masové konzervy. Pozor musí to být čisté maso, ale i takové se dají koupit. Tolerovaný nízkotučný sýr na zatření dírek v otrubovém chlebu, (aby lépe klouzal do krku), si vozím také všude s sebou. Vejce mají naštěstí všude. Někde mají skvělý hustý netučný jogurt a nemají měkký tvaroh (Řecko). Jinde mají velký výběr nízkotučných mléčných výrobků včetně 4% smetany na vaření, která u nás neexistuje. Prostě všude je to jinak a většinou člověk neví, do čeho jde.


Tak je možné, že není vždy úplně jednoduché Dukanovu dietu přesně dodržet. Např. co si vzít na celý den v parném vedru na výlet, když vím, že tam nebude k dispozici jídlo? Ostatní si udělali veku s medem, marmeládou, nutelou nebo si vzali konzervu paštiky. A co já? Můj otrubový chléb, protože je z tvarohu, se ve velkém vedru zkazí, šunka se taky zkazí, zelenina jako třeba rajče se uvaří ve vedru, tak co teď? Nachystala jsem si přesto můj otrubový chleba zabalený v alobalu, přibalila nízkotučný sýr, uvařené vajíčko a kousek papriky a doufala, že to bude jedlé. Někdy bylo a někdy jsem musela vyhodit aspoň ten zkysaný chleba a sníst si svoje vajíčko s kousíčkem bílé veky. Zkrátka někdy je to nevyhnutelné. Pak je ale nutné najet doma po dovolené na trošku tvrdší režim a dát si pár čistě bílkovinných dnů a ono se to brzy vrátí k normálu. Dovolená je prostě dost náročná a hatí nám veškeré naše plány a naše dobré úmysly.