R E K L A M A
PEČUJTE O ZDRAVÍ

Povolené potraviny

Netučná červená masa
Telecí – telecí pečeně, maso na řízky, játra, žebírko (musíme z něj odstranit tuk) – libové a lehce stravitelné maso
Hovězí – svíčková, falešná svíčková, maso na steaky, všechny části na pečení a grilování, další jemné a netučné části (např. z boku), hovězí mleté maso pouze do 10% tuku, sušené hovězí maso
 – nesmí se: roštěnky, žebra a hrudí, pokud je příliš prorostlé a tučné – hovězí maso má nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin, vyšší obsah železa, zinku, selenu, kyseliny listové, vitamínu B12 a dalších látek
Koňské – všechno kromě hrudí – vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku
Jehněčí – mladé jehněčí maso je velmi zdravé a téměř bez tuku, vysoký obsah bílkovin, vápníku, fosforu, železa, vitamínu B2 a dalších látek
Zvěřina – jelení, dančí, srnčí, mufloní i kančí maso – velmi výživné a lehce stravitelné s nízkým obsahem tuku

V 1. fázi se nesmí vepřové a skopové, protože je moc tučné!
Od 2. fáze je povolena jednou za čas vepřová panenka, protože je z vepřového masa nejlibovější. 

Maso připravujeme bez použití tuku, oleje, másla, smetany (ani netučné). Nejlepší je grilování, pečení, vaření i dušení. Můžeme maximálně kápnout olej na pánev a rozetřít papírovým ubrouskem. Tatarský biftek i carpaccio je povoleno, ale bez přidání oleje. Sušené maso bez přidaného cukru je také povoleno.

Drůbež a králík

Je povolena veškerá drůbež (i sušené maso) kromě kachen a hus, tzn. kuře, slepice, kohout, krocan, krůta, koroptev, bažant, holub, křepelka, perlička, pštros, apod., kůži však před jídlem musíme odstranit. Vhodný je také králík.
Příprava stejná jako u červených mas.

Vnitřnosti, jazyk
Játra – telecí, hovězí a drůbeží (jen pokud nemáte problémy s cholesterolem)
Stejně tak jsou povoleny i ledvinky, s
rdíčka, žaludky i mozeček.
Jazyk 
– telecí, hovězí i jehněčí


Ryby
Ryby jsou vhodné úplně všechny, i ty tučné, protože rybí tuk je zdravý a i ta nejmastnější ryba má méně tuku než steak. Ryby můžeme čerstvé, i ty v konzervě (ve vlastní šťávě bez cukru a bez mouky – šťáva se nekonzumuje), dokonce i ty uzené – úplně všechny.
Povoleny jsou i tyčinky surimi – pokud obsahují 0,1% tuku, jsou povoleny bez omezení, pokud víc než 0,1% tuku, tak pouze 200 g denně, (nesmí obsahovat mouku).
Dokonce i raci jsou povoleni.

Mořské a sladkovodní plody, plži
Všechny korýše a mušle – krevety, kalamáry, kraby, humry, langusty, mušle, ústřice, slávky, hřebenatky, chobotnice, ježovky, sépie, srdcovky apod.
Všechny mořské plody jsou velmi vhodné. Příprava opět bez tuku. Povolený je i červený a černý kaviár, pokud je bez přidaného cukru.
Plži jsou také povoleni bez omezení.

Nízkotučné šunky (zbavené tuku a kůže) a jiné uzeniny
Vepřová, kuřecí i krůtí nízkotučná šunka s obsahem tuku do 4 % je velmi vhodná a hlavně praktická, vakuovaná šunka je super např. na cesty. Stejné je to se sušeným masem. Vždy dbáme na množství tuku uvedené na obale.
Od 2. fáze jako tolerovaná potravina je povolena i drůbeží klobása nebo párky do 10% tuku 100 g na den a hovězí klobása do 10% tuku 50 g na den.

Vejce
Vajíčka můžeme připravit na jakýkoliv způsob – naměkko, nahniličko, natvrdo, nebo i míchaná či omeleta. Vždy však bez přidání tuku. Můžeme použít i trochu nasekané cibule pro zpestření chuti. Můžeme kombinovat i s šunkou či mořskými plody. Bílky můžeme konzumovat bez omezení. Žloutky bychom v 1. fázi měli omezit na 2 denně.
Vajíčka jsou povolená slepičí, křepelčí, perliččí, pštrosí, apod., (objem žloutku by měl odpovídat 2 slepičím žloutkům na den).


Odtučněné mléko a mléčné výrobky
Mléko, bílé jogurty, tvarohy a sýry do 0,5% tuku. U nás se prodávají bílé jogurty s 0,1% tuku a tvaroh s 0,5% tuku, ale sýry s tak malým množstvím tuku asi těžko seženete, takže je raději vynecháme. Tvarůžky obsahují 0,6% tuku, proto se mohou neomezeně. Pokud seženete Fromage blanc 0% tuku nebo jiný sýr do 0,5%, tak gratuluji a směle do toho. Je povolen i jogurt s ovocnou příchutí bez cukru do 0,5% tuku, ale ten se taky u nás úplně běžně nesežene.
Z tvarohu si můžeme dělat různé pomazánky na slano, z jogurtu slané omáčky k masům. Nebo si je dáme na sladko s přidáním třeba Bolera neboumělého sladidla a třeba i pár kapek aroma (vanilkové, ořechové, kokosové, rumové, citrónové, ovocné apod.) Fantazii se meze nekladou. Alespoň uspokojíme chuť na sladké.
Kefír neboli acidofilní mléko v 1. fázi raději výjimečně, od 2. fáze neomezeně.
Sušené odtučněné mléko od 2. fáze 3 lžíce denně jako tolerovaná potravina.
Mléčných výrobků bychom neměli konzumovat víc jak 800 g denně! 


Konjak – Shirataki
Konjak je kořen je kořen rostliny, která je podobná velké řepě. Je známý v různých úpravách, ale pro nás jsou nejlepší formou těstoviny Shirataki.
Prodávají se různé tvary (nudle, špagety, tagliatelle, penne,rýže, lasagne…). Nemají žádné kalorie a obsahují velké množství vlákniny, což je pro naši dietu ideální. Shirataki nám poslouží především jako příloha k masům a omáčkám
.
Můžeme také používat konjakovou moučku pro zahušťování pokrmů. Nahrazuje mouku, škrob, želatinu a jiné zahušťovadla. Neobsahuje téměř žádné tuky ani cukry, proto je vhodná již od 1. fáze.

Bílkoviny rostlinného původu
Tofu
(natural, uzené, krémové) – měkké (na přípravu dezertů i slaných koláčů, na přípravu omáček) nebo pevné (např. jako náhrada sýrů, apod.) je povoleno bez omezení
Seitan (pšeničná bílikovina)
 – 2 lžíce  denně, pokud budete používat rostlinné maso ze seitanu, množství musí odpovídat těm 2 lžícím sypkého seitanu, ze kterého je vyrobeno 
Tempeh
– pouze 50 g denně od 2. fáze jako tolerovaná potravina
Sójový texturát
– pouze 50 g na den od 2. fáze jako tolerovaná potravina, ale jen jednou do týdne
Sójové mléko 
– pouze 150 ml denně od 2. fáze jako tolerovaná potravina
Sójový jogurt 
– pouze 1 ks denně od 2. fáze jako tolerovaná potravina

Od 2. fáze v BZ dnech je povolená také zelenina
– pouze zelenina, která neobsahuje škroby
např. brokolice, celer, cibule, cibulka zelená, cuketa, česnek, čekanka, čínské zelí, dýně, fazolky zelené, fenikl, chřest, kapusta, kedlubna, kopřiva, křen, květák, lilek, listové saláty (všechny druhy), mangold, okurek, paprika, pastinák, patizon, petržel, polníček, pórek, rajče, rebarbora, rukola, růžičková kapusta, ředkev, ředkvičky,  řeřicha, šalotka, špenát, šťovík, tuřín, zelí, …
– povolené jsou i klíčky např. sójové, fazolové, mungo, čočkové, cizrnové, hrachové, feniklu, adzuki, atd.  a výhonky např. řeřichy, ředkvičky, hořčice, atd. (Luštěniny jsou v 2. fázi zakázané, ale jejich klíčky jsou povolené. Řadí se tedy mezi zeleninu. Jsou velmi zdravé, obsahují plno vitamínů, minerálů, proteinů i antioxidantů a neobsahují tolik sacharidů jako plody. Mají detoxikační účinky a obsahují spoustu enzymů, které tělu usnadňují trávení, a na rozdíl od luštěnin nenadýmají.)
– houby se mohou jíst neomezeně, ale jen v BZ dnech
– v BZ dny jsou povoleny i mořské řasy (bez cukru a oleje)
– v BZ dny je povolen rajčatový protlak bez cukru neomezeně
Omezeně bychom měli konzumovat tuto zeleninu:
mrkev a řepa by se neměly jíst ve velkém množství, obsahují hodně sacharidů
– artyčoky jen v malém množství (jsou napůl mezi zeleninou a škrobovinou)
topinambury se mohou jíst v BZ dnech, ale jen omezeně (max. 200 g)
olivy jsou povolené pouze v BZ dnech (max. 4 olivy za den a jen 2 x do týdne – obsahují příliš mnoho tuku)
Zakázaná zelenina
– to je zelenina, která obsahuje škroby, (jsou to vlastně luštěniny)
např. kukuřice, hrách (čerstvý i sušený), cizrna, boby, čočka, fazole, …
– nesmí se také brambory ani rýže

Tato dieta by měla
být chudá na sůl
.
Sůl zadržuje vodu ve tkáních, proto se snažte se solí šetřit.

Litr a půl tekutiny denně povinná kategorie
Všechny předchozí kategorie si můžete dopřávat podle vlastní chuti, ale voda je velmi důležitá, protože bez řádného odvodňování nezhubnete kvůli odpadu ze spalování, který by se hromadil a hubnutí brzdil.
Nejlepší je čistá voda, ale dobré jsou i pramenité vody s projímavým účinkem. U vody je jedno, jestli je neperlivá nebo perlivá, jen nesmí obsahovat soli.
Do množství tekutiny můžete započítávat čaj (povolen neomezeně), dokonce i kávu (povolena neomezeně), odvary, nálevy i polévky (vývary).
Jsou povoleny i ochucené nápoje zcela bez cukru s umělým sladidlem. Alespoň tím zaženeme chuť na sladké.
Veškerý alkohol je zakázaný! Nealkoholické víno také není povoleno, (je vyrobeno z ovoce). Můžete si ho však dopřát od 3. fáze při slavnostních jídlech.

Ovesné otruby – další povinná kategorie 

Jsou velmi bohaté na proteiny a rozpustnou vlákninu.
Mají vysokou absorpční schopnost. V žaludku zvětší až 20 x svůj objem, tudíž se cítíme sytí a nemáme hlad. Navíc mají mimořádnou viskozitu, což znamená, že v tlustém střevě na sebe nalepí všechny okolní živiny, které se spolu s otrubami vyloučí a nemohou se vstřebat. Také mají nízkou kalorickou hodnotu.
V 1. fázi  je nutné konzumovat přesně 1 a ½  lžíce ovesných otrub denně.
V 2. fázi  užívejte přesně 2 lžíce ovesných otrub denně.
Ve 3. fázi také 2 a ½  lžíce ovesných otrub denně.
Ve 4. fázi, a to doživotně,  jezte 3 lžíce ovesných otrub denně.   
Množství otrub nepřesahujte, protože to by zase mohlo ohrozit hubnutí, jelikož otruby obsahují škroby.
Nepleťte si ovesné a pšeničné otruby! Pšeničné otruby nemají takové vlastnosti jako ovesné. Pšeničných otrub povoluje Dr. Dukan 1 lžíci denně, ale raději až od 2. fáze, protože obsahují sacharidy. V 1. fázi je taky můžete, např. pokud máte problémy se stolicí, ale může to snížit efekt hubnutí, tak je lepší je vynechat. Ale zakázané nejsou.
Nikdy také nezaměňujte ovesné otruby za ovesné vločky! Ovesné vločky jsou zakázané!
Otruby můžeme přidávat do placek (na slano i na sladko), do pečiva připraveného dle Dukanových zásad, kde nám v podstatě nahrazují mouku. Nebo si je můžete zamíchat jako müssli do bílého nízkotučného jogurtu se sladidlem. To už záleží jen na Vás. Kdybyste na ně přes den zapomněli, můžete si je na poslední chvíli dát i jen samotné a zapít vodou. Ale to je škoda, protože obohacují spoustu pokrmů.
Ne všechny otruby mají stejnou kvalitu. Způsob mletí, tedy velikost částic, ovlivňuje jejich účinnost.
U příliš velkých částic se snižuje účinný povrch a viskozita otrub. U příliš jemného mletí se otruby téměř sterilizují, což je zbavuje účinku. Při nedostatečném prosévání obsahují otruby zase příliš mnoho mouky.

Tolerované potraviny
Aby dieta byla snesitelnější, zahrnul do ní dr. Dukan i tolerované potraviny.

Jsou to potraviny, které nejsou úplně podle Dukanových zásad, ale v malém množství nenadělají mnoho škody, avšak zajistí hubnoucímu zpříjemnění diety a mnohem větší rozmanitost v receptech. Seznam tolerovaných potravin najdete v záložce: Tolerované potraviny
Tolerované potraviny jsou povoleny až od 2. fáze. Při překročení množství tolerovaných potravin se může hubnutí zbrzdit.

 

Potřebné suroviny pro přípravu receptů najdete v našem eshopu  www.dietashopbrno.cz