R E K L A M A
PEČUJTE O ZDRAVÍ

Vitamíny, prvky, sůl a vláknina

Přemýšlíte nad tím, jestli při Dukanově dietě nebudete trpět nedostatkem vitamínů, minerálních látek a vlákniny?

Nejmíň vitamínů a minerálních látek přijmeme v první ofenzívní fázi, kdy jíme pouze čisté bílkoviny. Ale vzhledem k tomu, že tato fáze trvá jen velmi krátce (3 – 5, maximálně 10 dnů), nemůže se stát, že bychom si nedostatkem vitamínů a minerálních látek přivodili nějaké zdravotní potíže.
V další alternativní fázi už střídáme dny, kdy jíme pouze čisté bílkoviny se dny, kdy k bílkovinám přidáváme zeleninu. Tím bychom měli zajistit tělu dostatek vitamínů i minerálních látek.
Přesto se doporučuje užívat nějaký komplexní vitamínový přípravek s minerály, který dodá Vašemu tělu tyto nezbytné látky. Předejdete tím také malátnosti a únavě, která může být při dietě způsobena málo pestrou stravou.

Vlákninu do těla dostaneme nejen pomocí zeleniny, ale zejména konzumací předepsaných ovesných otrub, které jsou na vlákninu velmi bohaté. Tím zajistíme dostatečný přísun vlákniny.
Přesto pokud máte pocit, že je to málo, můžete užívat vlákninu, kterou si zakoupíte v lékárně.

Se solí musíme opatrně, protože sůl váže vodu a pokud se budeme zavodňovat, kila půjdou špatně dolů. Takže je lepší solit co nejméně.
Pro ty, co nedokážou omezit sůl, má Dr. Dukan také řešení. Nabízí sůl bez sodíku.

Kde především najdeme vitamíny a minerální látky v souladu s Dukanovou dietou?

Vitamíny rozpustné v tucích

Vitamín A
játra (hlavně drůbeží a telecí)
tučné ryby (makrela, losos, tuňák, sardinky, …)
Vitamín A dodává provitamín beta-karoten, který je obsažený v některé zelenině (mrkev, petržel, zelené fazolky, špenát, čekanka, …)

Vitamín D
losos, sardinky, sleď
vejce
houby
Vitamín D získáváme především ze slunečního světla.

Vitamín E
tučné ryby
játra, maso, drůbež
vejce
vláknina v zelenině
ovesné otruby
kakao

Vitamíny rozpustné ve vodě

Všechny vitamíny B mimo B12
Všechny vitamíny B mimo B12 se nachází téměř ve všech potravinách povolených v Dukanově dietě, zejména v ovesných otrubách.
Velké množství vitamínů B se nachází v pivních kvasnicích.

Vitamín B12
maso, drůbež, ryby
vejce
mléčné výroby
Vitamín B12 je velmi důležitý, protože při jeho nedostatku může dojít až k anémii.

Vitamín C
ovoce – v prvních dvou fázích je však zakázáno
zelenina (nejvíce petržel, papriky, zelí, rajčata, zelené fazolky,…)

Minerální látky

Hořčík
játra
ryby
zelená zelenina (špenát, brokolice, zelí)
luštěniny – ty bohužel až od 3. fáze

Jód
mořské ryby a řasy
jodizovaná sůl – se solí opatrně

Křemík
ovesné otruby
minerální vody
kořenová zelenina (výborná je červená řepa)
celozrnné potraviny – až od 3. fáze

Selen
maso, drůbež, ryby
mořské plody (hlavně ústřice)

Vápník
mák
mléčné výrobky
ryby
zelenina
tofu

Zinek
játra, ledviny
maso, drůbež, ryby
mořské plody (hlavně ústřice a mušle)
vejce
mléčné výrobky

Železo
maso, drůbež, ryby
zelenina